Витамин Д за врвен имунитет

Со оглед на тоа што овие денови многу повеќе време поминуваме во затворен простор, Витаминот Д е секако неопходен за зачувување на нашето здравје и јакнење на имунитетот.

Според своето значење и моќ тој е дел од списокот на есенцијални лекови на Светската здравствена организација. Најголем извор на Витаминот Д е СОНЦЕТО, но со оглед на тоа што вирусот не оддалечи од неговите зраци и енергија, неопходно е да го обезбедиме во својот организам на друг начин.

Тој е одговорен за јак имунитет и способност на телото да се избори со сите вируси кои го напаѓаат. Тој е вистински борец против депресија, анксиозност и лошо расположение. Исто така е одговорен за одржување на здрави коски, а се препорачува и на личности кои патат од дијабетис тип 2. Истражувањата имаат покажано дека овој витамин има позитивно влијание при лечење на кардиоваскуларни болести и алцхајмерова болест.

Најбогат извор е рибата, односно туна, сардини, скуша, бакалар, харинга, лосос, но и сите останати морски плодови кои се одличен избор во овој период. Витаминот Д е растворлив исклучиво во масна средина, што значи дека исхраната со масни намирници е особено важна за апсорпција на овој витамин. Како би го извлекле најдоброто од него, потребно е да го комбинираме со магнезиум и калциум.

Колку Витамин Д во просек е потребно?

Препорачана доза на Витамин Д е:

  • за возраст од 1 до 70 години – 600 IU дневно
  • над 70 години – 800 IU дневно

Покрај рибата и следните намирници го содржат овој витамин во изобилие:

  • печурки
  • козјо сирење
  • сок од портокал
  • полномастен јогурт
  • полномасно млеко
  • житарки
  • жолчка од јајце
  • туна

Лекарите препорачуваат во овој период да се вовоеде во исхраната и преку суплементи, како телото би добило доволна количина од овој исклучително важен витамин.

Здравјето пред се!

Like или Share? А може и двете ..
fb-share-icon0