Витамин Ц – Вистинскиот ЦАР на здравјето

Овошјето и зеленчукот се најдобри извори на витамин Ц. Јадењето на оваа здрава храна ќе ви помогне да ги исполните нивните дневни потреби. Витаминот Ц, исто така наречен аскорбинска киселина, игра многу важни улоги во организмот. Особено значајно е дека тој е клучот за имунолошкиот систем кој помага при спречување на инфекции и при борба со разни болести. Човечкото тело не го складира витаминот Ц, така што луѓето треба да ја добиваат оваа хранлива материја преку својата исхрана секој ден. Тој се раствора во вода, и секој вишок го напушта телото преку урината.

Според Канцеларијата за додатоци во исхраната, препорачаниот дневен додаток за витамин Ц за возрасни е:

  • 90 милиграми (мг) за мажи
  • 75 мг за жени
  • 85 мг кога е бремена
  • 120 мг при доење
  • дополнителни 35 мг за луѓе кои пушат

Некои експерти веруваат дека луѓето треба да конзумираат многу повеќе од препорачаниот дневен додаток за добро здравје. Еден научен едиторијал препорачува дека 200 мг дневно е оптималната количина за повеќето возрасни.

Една порција од било која храна подолу содржи повеќе од 20% од препорачаната дневна вредност на витаминот Ц. Ова ги прави овие производи одлични извори на овој витамин според Управата за храна и лекови (FDA).

Ова се најбогатите меѓу нив:

1
Храна

Гвава, сурова

 Големина на порција

1 чаша, сурова

Милиграми (мг) по порција

377

Процент од 90мг дневен внес (дв)

419%

2 Блага црвена пиперка 1 чаша, сурова 190 211%
3 Доматен сок 1 чаша, конзерва 188.9%
4 Сок од портокал 1 чаша 124 137.8%
5 Блага зелена пиперка 1 чаша, сурова 120 133%
6 Лута зелена чили пиперка 1 пиперка, сурова 109 121%
7 Портокал 1 големо овошје 97.5 108.8%
8 Јагоди 1 чаша, исечкана 97.6 108%
9 Папаја 1 мало овошје 95.6 106.2%
10 Розев сок од грејпфрут 1 чаша 93.9 104.3%
11 Брокула 1 чаша, сурова 81.2 90.2%
12 Ананас 1 чаша, сурова 78.9 87.7%
13 Компир 1 голем зеленчук 72.7 80.8%
14 Прокељ 1 чаша, сурова 74.8 79.8%
15 Киви 1 овошје 64 71.1%
16 Манго 1 чаша, сурова 60.1 66.7%
17 Диња 1 чаша 57.3 63.7%
18 Карфиол 1 чаша, сурова 51.6 57.3%
19 Лимон 1 овошје 44.5 49.4%
20 Цитрон ½ средно овошје 39 43.3%

Здравјето пред се.

Like или Share? А може и двете ..
fb-share-icon0